Lektin

Lektin, protein yapıda ve neredeyse her hücrede bulunan bir moleküldür. Yani bu her besinde bulunduğunu gösterir, besinde bulunduğu miktara göre zararlı ya da zararsız olarak değerlendirmeliyiz. Lektinin protein yapısı sindirilemez ve sindirim sistemini kaplayan hücre zarlarına bağlanırlar. Bu bağlanma ile metabolizmayı bozabilir ve hasara neden olabilirler. Protein yapıda olan lektin çok fazla alerjen madde de içermektedir.

Şimdi lektinin bağırsak üzerindeki etkilerini inceleyelim

alternative

Bağırsak hüclerinde küçük süzgeçler halinde bağlantılar mevcuttur. Bu bağlantılardan besinler geçer, toksin ve bakteriler geçemez. Lektin de geçemeyeceği için sürekli olarak bağırsak hücrelerine tutunur. Bu tutunma sonucu bağışıklık hücreleri lektine zarar verirken kendi hücrelerine de zarar verir ve bu bağlantılar zamanla kaybolur. Bağlantıların kaybolması ile beraber toksin ve bakteriler vücudumuza girmeye başlar. Sonuç olarak bağışıklık sistemi hastalıkları ve bağırsak problemlerine kadar birçok soruna risk ortamı hazırlamış olur

Peki gıdalardaki lektin miktarını nasıl azaltmalıyız?

  • 1

    Suda bekletme: yaklaşık 1 gün boyunca suda bekletilmeli ve sık sık suyu değiştirilmel,. Bu sayede lektinler yumuşar.

  • 2

    Kaynatma: Bir çalışmada fasulye ıslatmanın lektin içeriğini çıkarmak iiçin yeterli olmadığını bildirmiştir. Düdüklü tencere ile basınç ve yoğun sıcakla pişirilen gıdalardaki lektinler parçalanacaktır.

  • 3

    Mayalama: mayalama işlemi ile bakteriler lektini parçalayacaktır.

  • 4

    Çimlendirmek: lektin miktarını azaltacaktır.

alternative

Lektin Ve Gıdalar

  • Lektin içeriği en yüksek olan besinler şunlardır:Domates, patates, biber, patlıcangiller, mercimek, fasulye, yer fıstığı (alerjendir,egzaması olan bireyler tüketmemelidir. Histamin değeri yüksektir.), nohut, süt ve ürünleri, tüm tahıllar ve ürünleri
  • Lektin içermeyen besinler şunlardır: Elma, böğürtlen, kiraz, kızılcık, portakal, ahududu, çilek, enginar, roka, kuşkonmaz, pancar, Çin lahanası, Brüksel lahanası, brokoli, lahana, havuç, karnabahar, kereviz, frank soğanı, karalahana, pırasa, limon, bamya, mantar, soğan, bal kabağı.
  • Yemek pişirmek, gıdalardaki çoğu lektinleri uzaklaştırır. Lektin düzeyi nedeni ile toksik olduğu tespit edilen barbunya, fasulye gibi gıdaların çiğ ya da az pişmiş hallerinden kaçınılmak önemlidir.
  • Lektin içermeyen diyette avokado, tereyağı ve zeytinyağına izin verilir (Histamin diyetinde olduğu gibi).
  • Ceviz, antep fıstığı, çam fıstığı, keten tohumu, susam tohumu gibi birçok gıdaya da izin verilir (Histamin diyetinde olduğu gibi).
  • Ceviz,badem ve çekirdek gibi diğer yağlı tohumların çiğ yenilmesi önerilmez, çünkü lektin içeriği daha çoktur.
Anasayfaya Dön